Als u een utiliteitsgebouw gaat verkopen, verhuren of op gaat leveren, dan is een energielabel verplicht. Onder andere scholen, ziekenhuizen, kantoren en winkels vallen onder de noemer utiliteitsgebouwen.
Het maakt niet uit of het een al bestaand of nieuw gebouw is, het energielabel is in beide gevallen verplicht. Er zijn echter gebouwen waarbij een energielabel niet nodig is. Hierbij kunt u denken aan fabriekshallen, maar ook beschermde monumenten.
Het registreren van een energielabel voor utiliteitsgebouwen gaat anders dan het registreren van een energielabel voor woningen. Als eigenaar ontvangt u namelijk geen voorlopig label. Ook kunt u deze online niet omzetten naar een definitief energielabel. Als eigenaar zult u zelf een deskundige in moeten schakelen. Deze zal vervolgens het gebouw op meerdere kenmerken gaan controleren. Daarna zal de deskundige het energielabel laten registreren.
Stichting InstallQ geeft u een compleet overzicht van verschillende bedrijven die gecertificeerd zijn om energielabels voor utiliteitsgebouwen en woningen af te mogen geven. 1energielabel.nl is BRL 9500 gecertificeerd en is daarom bevoegd om energielabels voor utiliteitsgebouwen en woningen af te geven.
In het geval van nieuwe huur dient u als eigenaar van dit gebouw een afschrift van het energielabel aan de nieuwe huurder te overhandigen. Bij het verkopen zal de koper het energielabel van de oude eigenaar krijgen.
Om te kijken of er een definitief energielabel bij de verkoop, verhuur of oplevering is zal de Inspectie Leefomgeving en Transport dit controleren.
Energielabel in zicht ophangen
Overheidsorganisaties die in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 zitten dienen het energielabel goed zichtbaar voor publiek op te hangen. Dit kan bijvoorbeeld naast de receptie of bij de ingang worden gedaan.
Deze regel is ook geldig voor andere publieke gebouwen vanaf 250 m2. Hierbij kunt u denken aan ziekenhuizen, supermarkten, winkels, banken, hotels etc. Dit hoeft echter alleen als er voor deze gebouwen ook een energielabel ter beschikking is, door bijvoorbeeld een verkoop.
Maak een afspraak. Gebruik hiervoor ons online aanmeldformulier op de hoofdpagina.
Vervolgens zal de inspectie op locatie plaatsvinden. Per pand neemt dit ± 60 minuten in beslag, afhankelijk van de grootte en of er bouwtekeningen aanwezig zijn.
De gegevens uit de inspectie zullen op kantoor verder uitgewerkt worden. Daarna melden wij het energielabel af en wordt deze online verstrekt.
Voor het BRL9500-certificaat verwijzen wij u naar Skgikob